Tuesday, 29 November 2016

a. Uvod


U glavi jednog Janusa (lat. ianua = vrata) svjetlost i sjena se neprestano miješaju, sastaju se i rastaju. Janus je stari bog svih prolaza, ulaza i izlaza, tako smatran u doba prije hrišćanske ere, u nekim prvošnjim ili pak drugačijim monadama življenja. Janus je Prvi, i sa dva lica. Pokušaću pogoditi ukus riječi i zbog tog dolazim do Hajdegera. 

Zbog vremena u kojem smo i zbog onog neposrednog iza turbulentnog 20. vijeka, a i ovog 21. kao i zbog dalekog filosofskog naslijeđa, Hajdeger kao filosof nam je nezaobilazan za proučavanje da bismo nešto od tog shvatili. Da bismo, na kraju krajeva, i sebe same dohvatili. Za njegovo najveće djelo smatraju ,,Bitak i vrijeme“, podijeliću ga ovdje na pojedine cjeline, pokušajući tako nadoknaditi onaj drugi tom njegova djela u kojem križa pojmove, o kome se uveliko govorilo, ali se uveliko o istom i prestalo govoriti. Čudan je taj Hajdeger.

Dakle, ovo nije originalno Hajdegerovo djelo dato u cjelini, već jedna od interpretacija cjelokupne te knjige sa sopstvenim podnaslovima interpretatora. Za one koji nisu ili neće čitati originalno djelo dobra prilika, zar ne? jer ovdje i nije toliko obimno. Sretno.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment