Wednesday, 30 November 2016

Fukujama - Liberalna demokratija


Sloboda prije svega. I ne dajte da Vas zbuni slika, Fukojama je savremeni američki (SAD) politikolog, društveni analitičar rođen u Čikagu ‘52. i sin protest. propovjednika, koji je uspješno doktorirao političke nauke na Harvardu i veoma SE uz to zabrinuo i za sudbu svijeta. Glavne teme su mu demokratija i međunarodna politička ekonomija, zatim uloga kulture i tehnoloških uslova na promjene u društvu. Između ostalog član je i savjeta predsjednika SAD za bioetiku. Knjigu ,,Kraj istorije i posljednji čovjek” objavljuje ’92. i postaje bestseler, meni znak da je ne treba ni čitati. Republikanac. On u knjizi tvrdi da je istorija ideja okončana priznavanjem, a nakon pada komunističke ideje, sad liberalne demokratije kao krajnjeg oblika vladavine među ljudima. Ili nad ljudima, bolje reći. Njemu je liberalna demokratija krajnja tačka evolucije ljudske društvene istorije, da je to i optimalna ekonomska organizacija društva. Jaka neka propaganda, nije baš za filosofsko poimanje, ali neka. Smanjiti ulogu države u društvenom životu uopšte i čuvati, naravno, tržište. Ali se kasnije dograđuje idejom da je za jednu svjetsku zajednicu potrebna prije svega jedna jaka država, i prije nego svemoćno tržište. Razumljivo.

On napominje i da su zemlje, koje su se u svojim reformama pridržavale Vašingtonskog sporazuma, ušle u stanje gore od stanja prije reforme, prije svega zbog nedostatka institucionalnih kapaciteta dotičnih država ponaosob. Fukojama, takođe, pita da li liberalna demokratija može preživjeti i propast srednje klase na kojoj je zasnovana, pa pokušava da projektuje novu ideologiju budućnosti (u eseju ,,Budućnost istorije”), nakon već objavljenog i ,,proslavljenog” kraja istorije. Dati prednost demokratiji kao politici nad ekonomijom, i ponovo učvrstiti legitimitet države koja ih predstavlja. Tržište nije tek cilj za sebe pa će trebati izvršiti i kritiku postojećih elita naspram velike obespravljene većine, kaže čuveni Fukojama. 

Prvo je tražio od Zapada da izvrši jači politički pritisak na Putina, zatim se okrenuo prema Kini kao većem problemu za pitanja realizacije ove nove ideologije. A što se Putka tiče, kaže: ,,Da, tačno, većina je glasala za Putina i njegovu partiju, ali mi hoćemo NE demokratiju većine, nego liberalnu demokratiju.” On više ne koristi izraz kapitalizam, kako kaže, jer isti nema životno sposobnu alternativu kako to ima liberalna demokratija, potpuna sloboda pojedinaca kako da ujedine sve ostale. 

I tako je jedan od najvećih mislilaca bogato razmišljao u svim pravcima, čas ‘vako, čas i onako, a ko zna šta donosi sutrašnji dan u smislu neke nove fukojamanske ideje. Neki novi bestseler.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment