Monday, 5 December 2016

Alhemija


Krhak jest’ svijet, nije posve za pričati, a i nema se šta tu reći, jer reći će religijski i premudri, ne znam jesu l’ Dobri ljudi. Drugi sudi. Ima, ima šta za reći, reći ćemo bar ponešto jer narodu našem treba. Dijete treba i u školu. Prvo kamila pa lav pa dijete, kaže Fridrih Niče. Svijet se vrti i kako da stignem sebe, ne odmažem svom narodu, narodima, a neka i neprijatelja. Zato, malo, alhemija. Ne hemija. Neka, neka. 

Za ovaj eksperiment Vi ste posuda i Vi ste peć, u vama su drva, ugalj, sve što gori. Neka gori i bez dima, takva vatra je Najveća. Ali treba dobro drvo. 

Malo je nauka, malo umjetnost, pomalo i religija. Moraćemo filosofski, ljubav treba. Veliko je djelo, kaže Alhemija, Magisterij. Mineralno. Priroda se sva obNavlja Dobrom Vatrom. Treba neko groblje proći, gavranove, crno sunce, uz mudrosti malo proći kraj kepeca što uvodi u nutrinu onog što se preporađa. Ispraća i Mjesec vlažan. Od al-kema i Egipta. Crno? Il’ je Chemesch pojam samog Sunca? Nije važno otkud ime ako nešto prepoznaješ. 

Pa krenimo od Hermesa, Hermes-Trismegistos ili Trojedini s Atlantide na tri načina je Velik. Dolazimo do Bogova međ ljudima, Tota Atlantiđanina pa Hermesa Starogrčkog. A tablice Smaragdne su. 

Sve vodi u Preobražaj. Metanoia filosofski, religijski Oboženje, Vaskrsenje, i feniksa u grobnici sama sebe sahranjenog, nakon 1000e godina. Nije važno koji mit je pa uzmi i religijski. I čuveni Jung je o tome pričao. 

Nauka je, da, precizna, ne moderna. U sastavu njenom je i Tajna, nju ne poznaju nauke nove - one se drže samo tajni od interesa. No, treba baš Posvećenik. I molitve, prepuštanje Volji Višeg. Sve je nastalo iz Jednog, veza s Jednom je i Dušom. Ima neki Identitet, ne potpuno bezlično. I bi Svjetlo. Pa bi Riječ, Logosna. Bi Svijet, prirodan PET, čovjek isto s njim u dan svoj ŠEST. U svemu Božanski Da(u)h je. 

Psihičko je i Duhovno povezano. Ne razvaljuj. Priroda je knjiga Kralj se u njoj kupa. Svijet je klavir. Alhemičar isto svira. Zapazićeš instrumente. 

Mi učimo o Središtu same stvari. Duh Života. 

Alhemičar čita Bajke i NajSvetije knjige mnogih religija. Simbolizam je konkretan ovih knjiga, ne bukvalan. I još Stvaran. 

Ljudsko biće je tu sada da povrati svoje stanje, Besmrtan u njemu plan je. Djelo, priznaj, jest’ Veliko. Nije čovjek od majmuna. I to, čovjek ne spašava samo sebe.  

Četiri jahača su Apokalipse elementi, zapečaćeno sa pečata sedam, jeste to Knjiga Života, aktivnosti čovjekove u vremenu i u Bezvremenom. Bez Vječnosti ne može se, ni obnove bez Nje nema. Tu je Kamen i Mudrosti, Filosofa alhemije pa obnavljaj. 

Da smo Pravedni mi bili bili bismo i Besmrtni. Besmrtni smo, al’ smo samo pokriveni. Stid je čovjeka što Vječnost ,,ne dotiče“ on pa stari i umire, ali ne i Grof onaj Nevidljivi Svjedok Sant Germain (Sveti Brat), vidio jeste Svjetlo i sa Sobom potvrđuje, kao ono apokrifno svjedočenje: ,,Učenici kad su se sutradan vratili na grob Jovanov, nisu više zatekli ga, vidjeli su tek sandale i ključalu zemlju na tom mjestu gdje se smjestio da umro bi ...“ I vidje ga Petar kako on za Njima ide, Hrist mu zato reče (Petru): Šta te briga, jer ja tako želim. Besmrtnost je, tu vidimo, i tjelesna.  

Tajne su u ljudskoj Duši. A vani pokazuju ti, pa ti čekaj, vrijeme jeste iluzorno, al’ prolazi. Ako imaš kada kruži, ogromni su ti KRUGOVI.

Od Besmrtnih kao smrtnih najslavniji jeste taj Grof Sant Germain, kroz vjekove ide mlad, i nekažnjeno. To je Poklon. Kaže: ,,Krajem vijeka ću iščeznuti iz Evrope i odoh na Himalaje malo da odmorim. I ponovo ću se prikazati ljudima nakon 85 godina, tačno u dan.“ Sen Žermen je i te kako istorijska ličnost, mnogi ga spominju, i Kazanova, a ima i stvari koje je ostavio za sobom, djelo ,,Presveta Trinosofija“. On još kaže: ,,U Univerzalnoj Životnoj Sili su sve stvari“ Liči na Duh. I mnoge su smrti simulirane. 

Tajanstvena planina je i ostrvo Besmrtnih je Oratorstvo to Duševno i Duhovno. Crkvu grade na kamenu. Filosofskom. Kriju ovo, ne spominju. Lavirinti pojavnosti još zbunjuju. Svi će ljudi jednog dana se spasiti pa ne boj se. Uvijek plaše i s najvećim glupostima. Jadni čovjek. I Duša se srami vidjevši se u tom ogledalu. 

Hartman Šedel (15. vijek) ljekar, u svom djelu SLIKU daje adepta (usavršenog) kako izviruje glavu kroz nebeski svod klečeći i gleda tako u mehanizme sakrivene IZA svijeta kosmičkog. A kosmos i jeste UKRAS. Kozmetika. Sebe spoznaj pa poznat ćeš i bogove. Čovjek svoju Dušu živi. 

U knjizi naučne fantastike priča ,,On“ nam govori: ,,Ukratko je On ubjeđen da je svijet tek dim mozgova naših, svakdašnjicu raspiriti On može kao dim obična duvana. I mi od sebe praviti možemo što poželimo, odagnati ono što nećemo. To dovoljno je istinito da vremena podari drugom prizoru.“ 

Al’ kako ne izgubiti se? To sreća je, mrtvi imaju vodiče za Život Vječan. Kako izvući Svjetlo iz groba?! Umjetnost je.

Naredba je Alberta Velikog (dominikanac i profesor na Sarboni, sin nekog tamo grofa i njemački plemić): ,,Alhemičar mora da živi daleko od ljudi, u posebnoj kući sa dvije-tri prostorije za sublimaciju, destilaciju, rastvore.“ 

I rodžer Bacon je tražio ,,mjeru“. Jer preobražaj metala u srebro i zlato jeste, i te kako, moguć. Rodžer kaže gdje je krivica: 

,,Kad bih imao moć nad Aristotelovim knjigama, sve bi ih spalio. Proučavati ih znači gubiti vrijeme, zbog grešaka, ponavljanja i neznanja.“ 

Viši su ciljevi Alhemije, to su znali i Carevi. Ovo su tajni ratovi. 

U kineskoj Alhemiji jeste Tao, način ili forma za formu, zvuk zvukova. Shvatiti Tao jeste dokučiti Jedinstvo. I dva, i Jedan, istovremeno. Isčeznut će ujed zmaja i on će u nebo odletjeti, a njegova krila učinit’ će vas nevidljivima. Nebesko tijelo. Na leđima ovna jaše ta vatra, uz runo zlatno. Da, Indija. Sve uniženo i poniženo u svijetu biće uzneseno i uzvišeno. Carmina Burana pjeva o tome mogućem bjekstvu tiranije točka, o Ljubavnom bjekstvu. 

Zemlja Kema je Egipat, rekosmo, označavan tako u antičko doba. Barbarski Egipat od nekud bješe i nagrađen, da l’ dolaskom Tota Atlantiđanina? 

Zmija je laka, ali teška, i grize svoj rep, stvar svaka plaća postojanje samoj sebi k’o drugima. Oroboros. Egipat i antička Grčka. Osvojiti Svijest je Gnoza spasonosna, utapanje u Božansku Nestvorenu Svjetlost iznad zvijezda nepomičnih. Da, iznad. Ili Izvan? Kako god. Pacovi trče Zemaljskom kuglom i grizu hoće napravit’ rupu da dođu do Znanja. 

Evropa? Stiže iz Afrike na leđima Bika. Aleksandrijska Alhemija je kasnije čedo grčke filosofije. Ili je prije? jer Grci takođe ,,bijahu mladi, a sjećanje im kratko seže“ - piše i to u knjigama Herodota. 

Sufizam i Šiiti, ismailestvo, putevima svi raznim idu, stižu u isto. 

Filosofske Ideje Slobodne uvijek su loše ocjenjene, progonjene. Alhemičari? Mnogi su grobovi zbog njih prazni. Filosofi nekidašnji kovači novca. Ima zlata, al’ nas nema još, hrabrom je srcu postati moguće. 

Bazilid ili Vasilije Valentin ostavlja nam 12 ključeva Filosofije te Ljubavi Alhemije: Merkur hermafrodit između Sunca i Mjeseca, moćni Kralj sa štapovima. Pisao je Valentin i to radi Dana nam Ljubavi: ,,Budi se čovječe ... itd.“ Bog je dao više nego primjećujemo. I kako je biti divno jedno s bogovima. Natprirodni smisao sreće se u prirodnim stvarima. Gledaju ljudi, al’ NE Vide. 

Ovo je savjet: Neka uzme svako kome šta nedostaje. Prirodno. I  ... 

Kraljevi vladaju, al’ oni ne upravljaju, kaže Fulkaneli, piše o ,,Prebivalištu filosofa“, i o ,,Tajnama katedrala“. Alhemičar moderan. 

Osvajanje je Svemira drevna vještina čovjeka, tehnika je i mistika, ista stvar, ne suprotno kao danas. Alhemija? Zbog nje Edgar Alan Poe piše priču ,,Maska crvene smrti“. 

A bajke? Zec uvodi Alisu u Zemlju čudesa, jer zec, upravo, donosi ta ,,uskršnja jaja“. Treba i moć. Jednorog rogom pokazuje je, neukrotiv, osim Čistom ili Čistoj.

Alhemičari nisu bivali vladari u državama, jer to bi za njih bilo robovanje, za tako malo. I čemu to nešto kad imaš sve. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment