Sunday, 4 December 2016

Antroposofsko društvo - Rudolf Štajner


Čovjek se razvija ne unaprijed već unazad, ka Božanskoj izgubljenoj mu prirodi. I čovjek se vraća sebi eonima. Karma, reinkarnacija, hermetička inicijacija. Štajner, bivši član OTO-a, Austrijanac, samosvojnog slobodarskoga mrzi ga Hićo, zapališe mu i Getenaum. Tad se ovaj razbolio. Getenaum (ime po Geteu) biješe Hram, još uvijek je, univerzitet okultnih nauka, antroposofsko - religijski, za moralno, umjetničko i naučno djelovanje za shvatanja najdubljega u pitanju svijeta, duše, i samog čovjeka. 

Štajner nije spekulativan. Perceptivan je, s vizijama. Spiritualan. Profesor mu je bio Fihte, filosofiju doktorirao, a studirao tehničke nauke. 

Rekao je: „Antropozofija ne želi preuzeti mjesto hrišćanstvu već naprotiv, hoće biti sredstvo u njegovu razumijevanju". Hrista stavlja na Centralno mjesto. Ima i gnoza. Već postaje problem. I kome treba hrišćanstvo valjano shvaćeno. 

Imaju tehnike, meditativno, ima i ples. Bude se čakre, psihičko-energetski centri odozdo na gore dok Zapad se budi i obratno, odozgo naniže. U trenju s životom i kroz umjetnost je gorio Štajner. 

Tri su stepena i tri moći su perceptivne: 

1. Iskušeništvo (lmaginacija), preko racija prekoračenje;
2. Iluminacija (Inspiracija) što shvata nevidljive svjetove i drugačija bića; i
3. Inicijacija / posvećenje (Intuicija), za kontakt s prethodnim, čitanje kosmičke Akaše, odgonetanje. Tu je svjetska istorija i budućnost. 

Četiri su tijela: fizičko vidljivo, eterično ili životno, astralna Duša, i Duhovno Ja.

Vidio je Atlantidu, Lemuriju, al’ vidio nije da će mu nacisti spaliti hram. Otkrivao je i stvarao sam svjetove nevidljive. 

I rekao: 

,,Misija moja je završena. Ono što sam mogao dati za zrelost ljudima dao sam. Ja odlazim, jer nisam našao uši, i nisam našao oči koje bi iza zemaljskih riječi i slika mogle da gledaju čisto u duhovne stvari. Odlazim, ne nađoh one koji bi mogli ostvariti volju moju. I Misterije su sakrivene, dok ponovo ne dođem, a doći ću i otkriti ih onda kad bude mi pošlo za rukom, u duhu kad zasnujem taj jedan oltar, mjesto kulta za ljudske duše. Tada ću doći ja ponovo,  nastaviti da otkrivam. Za moju smrt su krivi oni, što ustaviše kulturu srca. Jer ako bi ljudi srcima svojim prodrli u dubinu, oni bi našli snagu da obave zadatke vremena.”

Štajner pripada i rozenkrojcerskom mističnom bratstvu od 1905. koje na njemačkom tlu obnavlja jedan od lidera tajnog čarobnjaštva OTO, imenom Theodor Reuss.

Tražio je Slobodu za čovjeka. Jest’, slažem se, Sloboda je najveća. Ali treba je osvojiti. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment