Saturday, 10 December 2016

Buntovnik


Nije čovjek samo ovo ili ono. Jedna stvarnost, dva aspekta. Noć dugo nam ova traje, traže Dušu i natrče na prazninu. Otkud to da sa smrću sve nestaje, otkud to da šumu kad sječeš više ni nema je? Sjaj opstaje. Otkud to? 

Jest mrakača. Odgovni jesu i filosofi. Svak je sebi odgovoran. U pepelu gori svijet, bez pepela trebalo bi. Buda pridjev je, kvalitet, simbol. Probuđeni. Drugi jeste ,,zorba”, puten treba druge oči. 

Čovječanstvo ide groblju, kaže Osho, trebaju mu buntovnici, ti vijesnici nove zore. Djelimično ne, dovoljno ovo nije. 

Mrtva prošlost Buntovnika je, Ljubav je i Sloboda, san tek nekoliko njih pjesnika, filosofa, i mistika. Ovo nije utopija. Religija mi privatna je k'o Ljubav, samo moja. Dosada je kod čovjeka. Buntovnik je ravnoteža i ne protivi se vlasti, sem slučajno, nije protiv, On je ZA, jer zna čovjek da dugo već živi bijedno. Nije ljut on na njih, nit' se kada žali. Stvara samo novi svijet, ne, nije nekonformist koji tuče slijepo, bezopasno, sistem ovoga koristi. Buntovnik se zove čisto - Slobodom, politički pritom nije, jer politički je revoluc ... Buntovnik (to nije onaj bez razloga) duhovan je pojam, i individua, Suština je religije. Kao Hrist. Svijet zna ih tek nekoliko. 

Neće ovaj da promijeni staro, on stvara Novo. I zna da revolucije propadaju, nasilje je skrnavljenje, a lopovluk i nasljedan. Buntovnik je stvaralački, kaže Osho. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment