Sunday, 4 December 2016

Elifas Levi


Ovo je veliki francuski okultist. Ezoterik. Školujući se za sveštenika otkriva ezoteriju i okultizam. Napušta poziv sveštenika, interesuje se za revolucionarne i ljevičarske ideje pa tri puta boravi u zatvoru.

Upoznaje poljskog matematičara Jozefa Marija Vronskog i sad sintezom matematike, religije i filosofije, Elifas živi isključivo od pisanja i podučavanja okultizma, tad uzima ime Elifas Levi (Alfons Luis Konstant). Proučava indijsku duhovnu nauku ili religiju, jevrejsku i drugo. Naravno, važno mu je i hrišćansko. Riječ magija je persijski pojam za mudrost, pa su magičari zvani i mudracima, tako govori Levi.

U Londonu je, kaže, služeći se nekromantskim ritualom prizvao antičkog filosofa i mistika Apolonija iz Tijane. Nadahnuće Kroulija svojom knjigom ,,Transcendentalna magija”, a tako i mnoge druge okultiste. Osmislio je i uključio tarot u okultizam, u filosofiju takođe vraća pojam astralnog, kaže: Moguće je uništiti život naglim prigušivanjem ili povlačenjem astralnog Svjetla. Bog se zove istina, i u njemu tama i svjetlo su jedno pa, ko god je upoznat s ovom istinom nikad ne laže, a kad poželi lagati, njegova laž postaće istina.

Prilazi zatim Slobodnim zidarima, kao već značajan okultista, i imućan čovjek.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment