Monday, 5 December 2016

Filosofija tehnike


S kompjuterom ili bez. Tehika je uvijek ista, i digitalne tehnologije. Stvari i procesi. Imali smo već odavno baze podataka, zatim informacione sisteme, a sad i BIG DATA-u, iz tzv. društva znanja eto nas u prostije nešto - društvo prostih PODATAKA. Pravu informaciju je sve teže izvući jer podataka je nebitnih bezbroj. Pećina platonska puna sjenki je, gledamo stalno gdje je koja, kuda se ide, s kim, kako, itd. Sebe slabo baš gledamo. Ne Vidimo. Stanje isto - tako su nekad prije sjedile uz kafu i tračarile, razmjenjivale, analizirale od sveg prikupljenog, neke prije, sad zovemo to u žargonu RUDARENJE (data mining). Važi i za muške prije. Kompjuterski il' usmeno, sasvim svejedno, tu napretka nekog nema, vazda isto: Ko? Šta? Gdje? Doduše, tračevi danas putuju brže i dalje se ovo sve dozna. Ko zna? Podaci imaju, al' znanje je slabo. Pa kažu: E, znam onog il' onu ... dvije-tri i to je, hajdemo dalje ... data mining. Uh, baš mnogo podataka. A etički? Ma, jok i koga za to briga. Ma, hajde bolan, od čeg se živi!

Poezija, Duh, Duša, neka emocija? Šta je Ljubav? Ima bijes i ima ljutnja. Ima sumnja. Nemoj samo protiv njih. 

Sad nauka hoće da ove podatke sredi kvalitetnije, inteligentno ako se može. A teško ide, puno se maši, i ljudi se mijenjaju svakog trena, vrijeme, bezbrojni uticaji. Posmatra se tek socijalno. Ima to odijek negdje i dalje. Ipak, korisno i efikasno nauci treba da oparavda se, uzima sredstva, nudi se svojim ktitorima. Kritike nema, ima optimizacija. 

Kako otkriti sada gdje smo? kažu pogledom u budućnost, projekcijom, perspektivom. Uh, ma nemoj! Valjda se traži ovdje i sad? Zar ići dalje i tražiti se!

Podataka ima da stvaraju se neprestano novi i novi svjetovi. A koliko životni? I relevantni koliko su da otkrije čovjek sebe i prije nego je čovjek. Je l' metafizika? Ono PRIJE. Tu leže svi razlozi. Nedostajanje. Ili je IZA? Iznosimo to što nema sve napolje, imamo svijet. U pećini život i nije lijep, al' slobodnom je i tu Sloboda jer ova nije međ' stvarima. Ima nekoga Apsoluta. Čovjek fali.

Daj tehnike, pojesti, popiti, odvesti, dovesti. Zalud borba sa sjenkama. No, tehnika nije loša sama po sebi, sjenka i dogma. Po sebi one NE postoje. 

Iz pećine platonski ide se sam, jer nema druge, nek ovi broje i nosaju te kipove što mislimo da su ljudi. Nek gledaju kud je koji. Platon kaže da racionalno majmunski skače sa stvari na stvar. Pa, ima i ono uzdizanje NOEtičkom. Kažu isto isihaste, i istočno kažu i zapadno Mudraci neki. Čuj Mudraci! Al' koga da pitam!? Pa, stručnjake. INFORMATIČKE. Data minig - rudarenje neprestano podataka. Kad srca ljudima postanu čista, čisti će biti i ovi podaci, sad kucati džaba, jer prije sve bješe zapisano. Ta, takav je Univerzum. Kosmička knjiga, istočni kažu. 

Ovo je filosofija nije tehnička nauka, oprostote. Tehničari. Tehnika nekada bješe i druga. Razmislit ću koliko pažnje pokloniti sjenki. Usporiti tehniku i prostora dati od sebe pa, koliko mogu, čovjeku. I umjetnički. Na strani života i uzlaženja, to je nekakva medicina.   

Letindor (www.letindor.blogspot.com) 

No comments:

Post a Comment