Thursday, 1 December 2016

Geometrija uopšte


Njom se bave mnogi prije Pitagore i Platona, Dekarta i Paskala, nekih novih. Ni u  ,,Akademiju“ se nije moglo ući bez tog Tajnog ali trajnog znanja. Mistično je kako kvadrat u krug ide il' prelazi, mistično je ,,Pi“ i ,,i“ iracionala. Kvadrat u krug može preći obrtanjem oko svoga centra ili umnožavanjem kvadrata i njihovim ugaonim pomakom, a da li se samo tako ide u Beskonačnost, pitanje je koje traži dublja razmatranja. Euklid matematičar i filosof Stare Helade je prikupio sva znanja iz geometrije od Starih, išao je u Akademiju i krišom nosio te spise iz Atine.

Perspektiva ili treća dimenzija neki drugi svijet je ili projekcija. Čeg? Nije laka ta nauka, nisu spisi jednostavni ni Dekarta. Paralelni pravci se u beskonačnom sijeku tu pa, spisi su spaljivani. I ravni se paralelne sijeku negdje u daljini, il' blizini. Daljina smo, u Jednom se nađe sve. To putuje čovjek, vrijeme, ali Jedno ne putuje, ne. 

Je l' i  to projektivna geometrija da gleda svojstva stalna stvari i bez obzira na našu perspektivu, Paskalov je tu heksagram: 123-1'2'3',  trougao i slika mu, dvije ravni, crno-bijelo, dualitet, a Jednoga projekcija. Čudne stvari. Tu ne mjeri, prostor je to nadrealni, tek primjenom algebarskom doće analitička G, i s njom mjeri. Tu sistem je koordinatni, uporedo slikom - brojem to razmatraj k'o Principe Duha što kreiraju Svijet. Granični slučaj je tangenta. Ima i drugoga: Transcendentna krivulja je k'o spirala, arhimedska ili logaritamska je? - tu drugu je tražio na grobu da mu je uklešu, al' zabunom (kao) prvu dadoše čuvenom Bernouliju. 

Euklidsko ili drugo? 3D euklidski prostor s 2D geometrijom neeuklidskom dovešće do lažne sfere, hiperbolične gdje nema mu formule. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment