Saturday, 3 December 2016

Hazrat Inayat Khan - Ritam i atmosfera


Osnivač je Zapadnog sufi - reda, u Londonu. Kaže: Muzika se razvija u sopstvenoj Ličnosti. Muzičar mislima, riječima i djelima treba postati čovjek. Suština muzike je savršenstvo od Života koje osjeti istinski ... muzičar. Iz prvog treperenja rađaju se i mnogi nivoi postojanja, svi povezani. 

,,Stvaranje nastaje dejstvom svijesti koje se može nazvati TREPERENJEM ... Masovnim zbijanjem treperenja postaju čujna ... materijalizuju se.” Treperenje se može shvatiti kao uzrok ili posljedica svega što postoji. 

Neke melodije shvata Duša, neke Um, a neke i oči. I čovjek ne samo da je oblikovan od treptaja već se i kreće kroz njih. Sve što čujemo, shvatamo i vidimo to treperi, a vidljivost ili čujnost zavisi od brzine treperenja. Možemo dodati - frekvencija (broj titraja u sekundi). Ono što je nečujno za naše uši ili nevidljivo našem oku ne znači da ne postoji. Nešto od toga može Um da prepozna. 

Čak i mrtvi još trepere, kao što jedemo tijela mrtvih životinja i biljaka pa imamo koristi od njih. 

Da nije RITMA ne bismo imali posebne OBLIKE i razumljiva stanja. DVOJNOST održava stvari u postojanju, iako je to dva Jedno. Ta razlika dvojnosti omogućuje život. Nema ritma ako hodamo samo jednom nogom. RITAM je skriveni zakon prirode. Ritam OBLIKUJE. I boje su izraz ritma. Ritam pomaže kretnje umornom, čak i životinjama. Ritmičan čovjek prija, a neritimičan uznemirava svakog, kaže Inayat. Jer svi smo mi ritam. I otkucaji našeg srca su ritam. Kad je ritam ometen nastaje nered i bolest, griža savjesti, beznađe i razočarenje prate prekid ritma. Pogrešan ritam nam onemogućujemo da to nešto ostvarimo. 

,,RITAM je jedna velika Tajna i jedan osjećaj koji čovjek treba da razvija više nego bilo šta u životu.” Osjećaj, mišljenje, govor i djelanje, kaže Hazrat, četiri su značajne radnje ritma. Ni ljubav koja se ne održava u ritmu neće uspjeti. Ni mržnja. I dobra misao ako nema ritam pokazaće se katastrofalnom. I dobro djelo s uskraćenim ritmom pokazaće se neumjesnim. 

Često osobe nemaju ritma. 

Ritam Duše je pod uticajem Uma i djelanja, jer Duša nema svoj ritam. U trenutku kad gledamo nešto ružno, utiče na ritam. Duša može da osjeti nesreću i bijedu. I mašine rade u skladu s ritmom, sve se temelji na zakonu ritma. Svako sebi može stvoriti atmosferu, ali i druge atmosfere mogu da nas poboljšaju ili remete. Atmosfera je naše stanje bića. I Sveti ljudi se osjećaju po atmosferi, a ne ono što pričaju li rade, ili kako izgledaju. 

Tanane Duše imaju dar za stvaranje i čitanje, kaže Hazrat Inayat Khan.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment