Saturday, 3 December 2016

Huserl - Put


To što nije se uspjelo husserlovski nije samo do Husserla. Koji Ljubi neka Ljubi. Ništa ne obećava se filosofski. Al' može se. 

No, hoću li? Bogme ne znam. Džaba znati ako snaga tragaoca jednog izda. Filosofski nije da se znanje gura, Ljubav jeste. Ali narod hoće seksa i pečenje svud je narodno veselje. Neka vlada.

Nije to razočarenje, bezbroj drugih je svjetova, nismo sami, ovaj svijet na kruvu je i salami. Kao muzej mrtvih stvari.

Prije nekad je bilo i bolje stanje. U monadi. Sve se krije sem gluposti. Nesretni smo zbog tuposti. 

A zar mora svijet da bude baš evropski? Ili tamo ... da ne kažem sada čiji. Moj je svijet ide isto sopstvenim stvarima. Husserl ide ka svojima. Muči svijet i kolektivni, galamdžijski svijet pritvornih. 

Husserl kaže ima PUT i proći se mora, ne mo’š naučiti to iz knjiga. Tu je prohod filosofski. Ne intelekt ili značaj ... Značenja su. Neka škole, STEPENIK je i kafana, drvo, selo i planina. Putovanje jednom biće završeno, nije sportski pa hajdemo kao svi. I pobjeda. Nisu zlatni ni ratovi. Ne diplome. Nije Prohod uramljeni. 

Husserl ima sopstven Put. A vratiće u metodu njega, svud se osporava. Svako će se vratit' u tor, budi dobar. Izađimo bar pojmovno, nije problem, i tu Biće se dešava. Odmrzavaj očiglednost, vraćanje je za Suštinu, ka Stvarima. Sav smisao u nama je. Lutaj. Husserl Lutao je. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment