Sunday, 4 December 2016

Inicijacija - uvođenje u tajne


To nekad je bilo značajno, možda i sad je, al' gdje i na koji način uvođenje je u Duhovno? Ozbiljnost je taj Viši Um, i strijepnja prije Misterije - vrlo nepopularna riječ, odgurnuta k'o stara roba svijeta nekog naivnog. Sad nismo naivni i to je ono najvažnije, al' ne bih se smijao, jer crna hronika okružuje. 

Imamo ili, još tačnije, neki imaju krštenje kao inicijacijsko (lat. initium = početak) uvođenje, posvećenje, rukopoloženje, punoljetstvo. Treba samo da se odlučimo i uspjećemo, bilo ko i bilo kad, to kažu. A mnogo nas je. Svi spašeni. Ostvareni. Ima rukopoloženje, preporuka. I procjena? Onako laički prenosim narodski: Vjeruj mi - kažu. I govore olako šta je sve Sveto, šta je Božansko djelo i šta je Nadprirodno? HijerARHijski Nebesko i Heroje ima, ne profano. Prirodni čovjek u kulturi sad postaje nešto i drugo. Heroj il' Ratnik silazi u podzemni svijet, u sopstvenu Unutrašnjost po Mudrost, Znanje i vraća se u Otadžbinu il' Domovinu. Već Tu je.

Preobražaj bješe nekad. Sad potrebe nema, pusti, kažu. Ne treba to. I ne može, imaju odabrani. Eto, svi mogu, a opet, imaju neki odabrani. Odabira ko, i pitanje je. 

Natprirodna je Vaseljena, i Bića imaju natprirodna. Mitovi nisu uzaludni. To, mitsko vrijeme. Iza smrti privremen Haos, kraj jednog načina postojanja, ne čeka nas kraj Života, umire se simbolički i ponovo rađa. Na Istoku trećeg dana se dijete to nanovo rađa kao Brahman stupa u Centar Svijeta, kroz mandalu. Razbijanje je jajeta, izlaz piletu, eleusinske misterije, orfizam, dionisijsko, liturgije, očišćenje. I pošćenje. Lično iskustvo. Upodobljenje. Najiskrenije kupanje je. Nije lako. Jeste ovo i filosofski, i religijski, i te kako. Krštenje je dar od Boga, ne tek tako, dolazak u Centar svijeta. Biti svjetovan i iniciran, oboje zajedno baš ne ide. 

Potraga ima. I Poziv. Mali je odziv. Uvođenje i Povratak. Život Duha. Čak novo tijelo. I Duša. A sve tako nam obično. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment