Tuesday, 6 December 2016

Je l' Hajdeger dobar?


Je l' Hajdeger dobar ili nije - nije moje o tome da sudim ovim redovima, čitam među ostalim i raznovrsnim. Nije strana Hajdegeru religija, raznovrsna. Ali vjera? Ne znam. Sve je vjerujuće. Pojma nemam, ali radi, imaju i vjerujući čim zarade. Drugi dobro vjeruje siromašan. Svak nekako. Od Boga je l'? Što da ne? To škola je. Sa rođenjem. Hajdegerski čovjek fali, i po Blohu mi još nismo, iz Božanskog dolazi se u oblike. Ja sam pismo. Gledam strane raznovrsne, i odnose unutrašnje, jer vani je Beskonačnost, mi u Njoj smo. Ili nismo? Ne, ne dajem odgovore. Čovjek sebi je nazadak, ako ide od Božanskog, ako pada u granice, iz Sedmice u šest čovjek stvara svoje oranice. 

A povratak je li vjera? Il' falenje? Naprijed - nazad, tamo - vamo, svi se klate nazor viču sestro, brate, ja nekako filosofski. Nije pravo, niti krivo, nemam pojma, nisam rođen da ekipa gotivi me. Šta me za tim. Bogu moraš biti dobar, bogat ili siromašan. Spreman čovjek biti mora. 

Dobar Bog je, taj Božanski je kvalitet neopisiv, znamo ovi iz vremena. Kako znamo? Pa, više smo u korijenu nego tijelo, bestemeljno jeste Jedno broji od dva ovo tijelo pred očima sve predstave nakon uma do RAZ-uma. Raz, dva, tri, ćetire, tako broje Rusi. Ko su Rusi? Imam pojma. A Ameri? Imam pojma no, značenja niotkuda.

Nije Martin od razuma sav, al' manje od nas je u nedostatku, manje od nas sebi fali. A šta nama fali briga Hajdegera. Blago idealistima. Teško k'o fol realnima. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment