Saturday, 10 December 2016

Majstori


Majstori NE pobjeđuju, kraj njih niko nije u nekoj bijedi. Jezik treba jednostavan, ne ovakvo zaplitanje filosofsko, kao sad. Da bi bio jednostavan čovjek mora razumjeti, poimati cijelu stvarnost, imati i pojam i sa njime stvar u jednomu. To je čovjek i stvaralac, onaj koji je došao do istine i šta kaže, šta god kaže daje takav sa riječima drugom SJEME, samo čistu daje srcu. Žive riječi nam trebaju. Srce čisto. Uvijek isto. Štošta čisto. Različiti su pristupi. Pa i ćutnja. Džaba ćutnja kad je brbljivost iznutra. Tragalac si i traženo, sam si Put i sam si cilj, sebi samom odredište. 

Kaže Osho, u kontekstu i ja sa njim: Ući ćemo u predivni svijet zen Majstora ne-Uma. O njima ništa se ni ne zna. Kod Majstora nema više značaj biografija. Irelevantno. Zapadno je. Dolasci i odlasci sa ovog svijeta nisu bitni već je Biće. No, tupimo. I gušimo. To je uvijek tako bilo jer je istorija samo bilježila nasilje, ta istorija nije nikad bila na strani Tišine - ona to ne može zabilježiti. Sve što je bilježila bilo je uznemiravajuće. Kada neko postane stvarno utišan, on tada nestane iz svakog našeg pominjanja - jednostavno iščezne iz ovog našeg ludila. Tako mora i biti, potvrđuje Osho.

Zen je susret Indije-Kine, Bude i Lao Tze-a. Bili su rijeka, i ne jezerce, uvijek tok, Budine lutalice, ne tek spolja već i unutra. 

Kad čovjek ode dalje od riječi njegove riječi postaju jake. Što kaže taj čovjek i spoznao je. Nije čovjek od znanja već onaj što uzdigao se do Tajne i sipa zlato, suvo zlato. Mi um smo, on ne-Um, i u tom razlika je. Baš ogromna. On kad priča jeste tih, mi ćutimo, a u nama nešto uvijek se koleba čak i kada poćutimo. Sve dok brblja svijet unutra nespokoj nas i otkriva, makar samo jedna riječ. I gest. Razumjeti jeste bitno, oslobađa, umiruje. Razumjeti, al' ne umom, jer su riječi najmoćnije iz ne-Uma. Ne zaključuj već uroni međ redove. Počuj značaj, kao miris. A šta je TO on mislio? - sad ne interpretiraj. Osluškuj. Kad misliti počneš slušanje tad staje, kad upiješ onda možeš RAZUMJETI. Ne logično. To je Život. Krug: Kad voljen čovjek ode vratiće se, a sa Aristotelom ne, jer idu stvari njemu linearno. 

Majstori su samo mirni, dijele, nikad ne pobjeđuju nas. Njihove su atomične riječi pune energije, nedjeljive i djeluju. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment