Monday, 5 December 2016

Mistična teologija


Ovo je Mistična teologija, Trojstvo je iznad bića, kaže čak Osho, visina mistično Otkrovenje. Sjaj Božanske Tmine. Iskreno se uspeti možeš smirenih čula i radeći na intelektu, do Jednog se dospjeti može u Jedinstvu, Ono izvan bitisanja i spoznaje, Sjaja Božanske Tmine. Ona je nenadmašna, Oslobađa svega, Tmina, Sloboda se traži Njome Apsolutna. Da, Božanska. 

Na slici je prvi biskup današnjeg Pariza, Pseudo-Dionizije Areopagita (Sain Denis) drži svoju glavu u rukama na lijevom portalu crkve Notre Dama u Parizu. Ima ga i na drugim stranama. Je li to onaj atenski biskup? Areopag, na Aresovom (bog) brdu (pagos), je vijeće ili najviši sud koji vlada Atinom. Šta reći danas osadašnjeno, kad nije trenutak Vječni?

Podijeljen čovjek je mnogostruko, šizofreno. Prva je ludost kada su rekli da svijet je dvostruk, materijalan i Duhovan, spoljašnji i Unutrašnji, tijelo i Duša. I ko zna sve? Istok i Zapad. Treba snage održati se u Cjelini, jer interes je nekom da budeš baš razdvojen, takvog te može orobiti. Prebaciti na svoju stranu ne može Cjelinu, ne, nikakvi sveštenici, činovnici, neki drugi ... Zbogom. Da, veliča se svugdje glupost. Ludost moja Božanska je. Nema monopol nad Bogom niko, i ma kojim ga imenom zvali. Nema Istok, nema Zapad, Sjever - Jug. Prijatelja i ne moraš imat', ali valja Drug. Da ,,drugo“ rad Prvog. I od kolektivnog nesvjesnog ima više, univerzalno nesvjesno za mistike, kaže Osho, to je Bog. U tom Centru susrećemo se, bivamo ovo Jedno. 

Teo - Logos. Mističnu je teologiju pisao Dionizije Areopagit, neoplatonskim jezikom, hrišćanski misticizam. U tradiciji Hrista tako Dionizija, kraj Ekarta i Bemea, Osho vidi k'o najljepšeg, i upravo je njegovo djelo ,,Mistična teologija“ o kojoj ovaj piše. Mistik danas je teško biti ako se ne sakrivaš, što znači da si bolestan, lud, i treba da liječiš se nekim elektro-šokovima, kaže Osho. Isus ne bi bio raspet danas, ali bi prošao još goru torturu. Ne ubijaju, ali uništavaju ti Ljepotu. I tjeraju da vegetiraš. Isus je umro dostojanstveno, kaže Osho, sa radošću je umro i ispunjen. Mistici danas žive u podzemlju i djeluju tajno. Ne može se raspravljati otvoreno o Istini, o Ljubavi. Čovječanstvo nazaduje. 

Religije su uništile misticizam, i samo su dva načina da se to izbjegne, otići u podzemlje, u šumu ili u planinu; a drugi način biti spolja kao njihov, koristiti se jezikom im, ali nastaviti tajno i privatno raditi svoje. To je radio i Dionizije - prvi atinski biskup, Osho potvrđuje. No, Osho se nije krio. Platio je. Mada kaže: ,,Čovjek razuman, koji nije izopačen, neće željeti da bude nepotrebno kažnjavan, a ako bi to postalo i neophodno, nije mu problem.“ Biti biskup, a u isto vrijeme biti sposoban domoći se najviših vrhova svijesti zaslužuje vrhunsku počast, kaže Osho, pritom misleći na Dionizija Areopagita. I Slava mu. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment