Monday, 5 December 2016

Od Homera prije


Zavisi i ko je ili ko šta piše. Lirika, Iliri, Lira, osjećaji i muzika, blizina što Dušu dira Beskonačno. Čak i prije Rima mnogo toga ima, a Rim je baš ambiciozno Slavoljublje, otimanje Sa(r)binjanki - nedovoljno žena bješe po Romulu te 753. pne. Sa njim malo će vladati, nakon Pompilija isto Sabinjanin legendarni kralj Tit Tacije - ubrojan i nije među sedam vrlih kraljeva tog grada, kažu, ubijen je. Još je bilo Sabinjana, čak i neki kašnji papa, mlad Rim bješe za Italce ili ... ko zna odakle su bili ovi Sabinini pa, Srbini, Sabinjanke i Srbijanke, pa Zorbi i Iliri, Dalmati, i Tračani su tRa-šani, RaSini kao Etrurci, i Kelti, zatim i Sloveni, drugi, ali svi SLO-bodu su Voljeli. 

Ćirilica s latiničnim bješe prije ćirilice - latinice kao pismo predrimskoga doba italskih plemena il' naroda. Još je mnogo tih jezika, ali izvor vrlo blizak im. Sve osim kineskoga. 

Vede su Vid, Znanje pravo Unutrašnje, metafizičko, jer Ra-Sin Sin je Sunca, i Stari su Grci djeca Sunca, Rusi, pa i Prusi. Jedan od demona ili pak božanstvo bješe Đ(g)erman za nepogode atmosferske u Slovena. SLOVesni razumiju se, Njemci na to su i nijemi. KOLedo je bog slovenski za koledar, kolo-dar, kalendar. 

Mnogo toga je za Grke bilo neriješeno po pitanju nauke i života. Silni drugi narodi se ne spominju u to doba. Mrtvo More je, i Djeca Sunca, mrtva mjesečina, Grci mladi, jako mladi, rekli su i egipatski sveštenici najmudrijem kralju Solonu, ujaku Platonovom. 

Crni, bijeli, indijanci, Eskimi, Kinezi, sasvim sve'dno, samo da prosvet(l)i se ko hoće u životnim pitanjima. Kad zaglavi narod neki već dolazi novi, ovog zataškaju. Nije problem ubijati. AZbuka je vrlo stara, složenija od grčkoga alfabeta. Najmlađa je abeceda isto naša. Ko smo MI? I ko pak JA? A ko si TI? Ispade da prvi sebi mijenjali su i kulturu, ime radi nečeg, problem da li metafizike je? Kao čovjek kad u duhu se promijeni, mijenja ime zarad nekih viših stvari. K'o umjetnik. Monah. Zamki je mnogo da čovjek može i omašiti pa, sretno ljudi ... još kriju se Tajne sa Atlantide - tu nisu dali ni Heraklu (Herkulu) Zevsovu sinu da proviri kad je išao po zlatne jabuke, držao je nebeski svod namjesto Atlanta, privremeno.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment