Saturday, 10 December 2016

Odgovornost


Jok, i ti si! Prihvatanje. Koje? Kako? Stvari još se razvijaju, a slabo mi. Zadovoljstvo je uvijek u priči, nezadovoljstvo sve veće je. Ne misli da je i Istok nešto savršeno, jesu bili ili još JESU TI pojedinci i Zapadni, a stanje je, uglavnom u masi nereligiozno. U glavi tek struji ta duhovnost, srce još stoji u stvarima. Da, iskren je najbolje u tome biti, iskreno i nereligiozan s više je šanse nego lažan u suprotnom. Istok i Zapad su pristup životu. 

Oko čeg trud i kako postati ono što nisi? Nemoguće! Prirodni su tokovi rasta. Čem borba i protiv je koga? Hajde, rasti sad prema Sebi. Zaplovi. Ako si leptir nemoj se truditi postati pčela. Sudbini svojoj dozvoli unutra i pripada nama, umiru stvari. Pa, zašto onda se boriti? Veza je jaka tek unutrašnjim sa prihvatanjem, i to je napor. Nepronađen da sam to priznajem, ne bih sad bio malodušan. 

Zapad je iskren, jer čestito slijedi se materijalno i zna se da nešto nije uredu. Tek ispovijest mi ili priznanje mogućnost daje da napusti se laganje sebe. I ovaj prvi materijalni, ako na vrijeme ne popravi stvari, shvatiće da je sve promašio. 

Odgovoran jesi, a kako? - Jer si Cjelina. Samo. Ti sebi si ta najbliža Tačka za dodir sa Cijelim, jer možeš poći tek sa svoga mjesta. Cjelina jesam al' nisam još potpuno Ostvarenje. Bez mene se zvijezde nebi ni okretale, ja sam sve, i ja sam taj što stvorio je ovaj Svijet, to govore Mudri. Da li su ludi? Još pitamo: Jesam li i ja odgovoran? 

Besmrtni samo Ostvaruju Dušu, umiru svi neOstvareni. Upravo zato je alhemija, ,,nema“ se Duša prije nego li Ostvari se. Religiozan? Ovakav jeste promjena društva, ne nameće, baš radikalan.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment