Saturday, 3 December 2016

Osho - indijski duhovni učitelj


Dijete je tako bespomoćno, nježno, možete ga oblikovati na sve moguće načine, i to je ono što društvo čini. Prije no dijete postane snažno, već je onesposobljeno na mnoge načine. Otud borba nam za Slobodu, jer Slobodan samo Voljeti može. Ljubav je radi Ljubavi. 

Od ranog djetinjstva buntovan i nezavisan, nije umro već napustio svoje tijelo, OSHO (1931 – 1990), indijski mistik, guru, duhovni učitelj, profesor filosofije, javni govornik. On kritikuje socijalizam Mahatme Gandija i religiju institucije.

Kaže: Ljubavnici se ne sreću negdje, već žive jedni u drugima oduvijek. A  šta god o vama rekao ko drugi, jednostavno to ispustite. I zašto stalno jurimo tako brzo, da li imamo to nešto vidjeti ili pak bježimo da ne vidimo. Najveći je strah od poznavanja samog sebe, kaže Osho. Zar nismo još dostojni sebe, to znamo. Najbolje je zato otići od sebe što dalje, zadati cilj i metu, gađati centar i mašiti sve. Svi ovi što trče obmanjuju sebe i cijeli svijet. Ko stigne svoj cilj lažni više ni nema kud, već stiže ga jad. Na najvišem vrhu on opet susreće sebe, od kojeg cijeli život je bježao. Od sebe se pobjeć’ neće. Bijedu podmeće cijeli svijet, i zavjera je kada se svi osuđuju, i mi njih. Svako je svoj i krije to pa glumi drugog. I oni koji ne poznaju sebe šta reći mogu o tebi, pusti, to kaže Osho. Ovaj profesor filosofije kaže: Ne izlažem nikakvu dogmu, ni sistem vjerovanja, ni filosofiju, dajem razumjevanje samo pristupa buđenja vaše Duše. I moja poruka nije doktrina, to je alhemija, preobražajna nauka, za one koji su voljni da umru onakvi kakvi su upravo sad, i ponovo rode se u nečem novom što nisu mogli sanjati ni pojmiti, trenutak SAD ... hrabri će biti spremni slušati ovo jer takvo slušanje jeste vrlo riskantno. Dakle, nije to neka teorija od koje možete načiniti ogrtač i hvaliti se okolo s tim, i nije neka doktrina u kojoj imate zaključke za vaša pitanja. Poruka moja nije verbalna, riskantnija je, i ništa drugo do umiranje i preporod.

Ljudi se boje samoće i trče u gužve, ljude oni žele svud oko sebe, k’o fol prijatelje. Drugova nema. Prebrzo idem. Bolje je znati za sopstveni jad, neznanje neće nas spasiti. Samoća bi morala postati radost. 

Zar je važno kuda se ide, i koji je smijer? Ma, samo po gasu. Mi kupimo znanje od neznalica, ne od mudrih i radosnih. Od ljubavnika ne Božanskih. Kupimo znanje, moraću reći, od bolesnih.

Cijeli moj posao je da vas probudim, kaže Osho, Vi ste uspavani, prespavali ste kroz mnoge živote i vrijeme je ... gubili ste mnogo vremena dragocjenog, energije, prilika no, još uvijek ima vremena da se probudite, noć završava i zora je. 

Ponovo počni tragati za onim što si, ponovo počni od ABC. U prvom satu budi k’o dijete, uđi u svoje djetinjstvo i bilo šta da poželiš, uradi to: zapleši, pjevaj, skači, plači, jecaj - bilo šta uz bilo koji položaj. I ništa nije zabranjeno sem da ometaš drugog. Pa mirno sjedi, i bićeš tad već svježiji, i bezazleniji … Um tvoj je prepun brbljanja i ničeg drugog, reci što prije nisi mog’o reći rad’ kulture, obrazovanja, il’ društva. Reci to gdje niko neće moći te prisluškivati … Radi dok um ne postane prazan, osjeti tijelo i Tišinu. Mnogo je prašine i blata palo na Vaše Biće, što skriva tvoju ljepotu, ljupkost i radost. 

Dijete nije rođeno s egom, već ego uči od društva, religije, kulture. Čovjek se dugo programira. Za malu djecu znate - ne kažu ona: ,,Ja sam gladan" već: ,,Beba je gladna”. Tamo ona. 

Dok misliš na Boga pjevaj i pleši, pusti krivicu i pali male mirisne svijeće. 

U grčkoj drami glumac je imao jednu masku, mi imamo mnogo. Pravo lice mi poznali sa glasom nismo. Budan zna da bezbroj je maski, dar društva i dar roditelja, sveštenika, mnogih drugih. Nijedno lice od ovih nije istinski naše. Živimo lažno. No, nečemu treba odnošenje. Do Slobode. 

Od tada nemam više nikakvih veza niti kontakata sa njima.
Na taj način sam dokazao da sam pravi sanjasin kakvog je Osho želio,
jer je stalno govorio o duhovnosti kao o procesu individuacije
i bio je protiv svake imitacije i sektašenja.
Uostalom, Osho više nije tamo.
On je sada putokaz ka nama samima (Swami Anand Kapila)

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment