Saturday, 10 December 2016

Pustolovno


Ima Lik i putovanje je ka Ideji, miriše Vječnost, i posebnost je ujedno s Njom. Obrazovanje Slobodi služi, bar trebalo je, čovjek da cvjeta. Oblikovanjem. Gradi se i razgrađuje. No, mašala i programira se. Nametanje. Plan je čovjeka upreći za račun drugog. Preko sistema. Malo ko se i otima. Odbaciti sve unaprijed, možda, ovo i veća je greška? Gdje god da kreneš je robija, Brale. Bezefektno ili je kontra. Maske su se pomiješale da sretni je tužan, da lijepi je ružan, a bogati svakom je kosmički dužan, najdužniji sebi. Često ispod haljina lijepih i nije stanje baš lijepo. Van propisa mnogo je, život slabo se od toga pozna. I knjiško znanje ne znači mnogo, kontemplaciju, dublje neko promišljanje. Spisi su bitniji od Života. Ah! Problemi se ne otklanjaju već se množe, i boli glava. Neka slava nam druga je već na pameti. Oblik. Sumnja je spas, žudnja, žeđ i traganje. 

Nema Slobode, to čovjeka su ubijedili. Nit' života ima bez vode. Ma, koga vode? Puni se um, život komplikuje i čini nas brzo starim. Radostan čovjek se odbija ovim i iskrenom Znanju se protivi. Traže fusnotu, i podaj im. Izlizane su tuđe misli, ne pojmovi koji označuju Ljubav, vrati im sjaj i povjerenje. Skupljanje tuđih misli je čisti idiotizam, potvrđuje Osho. Sad i ja skupljam. Učitelj uči buntovništvu. Na tome Hvala. 

Nemam razvoj bez mišljenja. Vrhunac je kad mislim da mislim, a isto svi. I kao nešto smo posebno. Ništa od tog. Sve slijepo se ponavlja, i ono kao: A, šta ti misliš sada o tom? Odgovori svi govore isto. 

Sloboda nije razuzdanost, vrhunska je disciplina, kreativna, Ljubavna Dobra zakonitost. Sloboda i um. Mišljenje Slobodno je ne neka prosta samo poslušnost. 

Ah, svijet prepun gluposti i otpadništva od Slobode i Istine, od Ljubavi. Ljudska Duša je stiješnjena. I obrazovanje neistinsko. Sve koješta. Religija je filosofska i Vječnosna - postiže se, NE nasljedna. 

Pragmatičan? Da. I praktičan. Jest' bogami, ali za šta?

Ptice nisu zabrinute, a zašto bi bio čovjek? Je li čovjek za puzanje ili može da poleti? Čak i bolje u Dubinu. Glasnik treba nekog Dobroga života, a ne ništa proglašeno ... Velika je avantura uvijek bila, i kosmički. Nije kazna. Čovjek je tek nastajanje, a ne Biće. Nije za odustajanje.  

Nije čovjek cilj nam, mi smo samo Prolaz. Još se nisam dogodio. Sam Bog kaže: ,,Ja sam onaj koji JESAM." Svuda stvari. Šta je Sveto!? Prvo treba da pitamo. Bog je znak za Postojanje i Prisutnost. More. Ničeg nema osim Boga reče i Spinoza, ali njega su prokleli. Predstavnici. Prokletnici.

Ljudi dođu k’o talasi, pobjeđuju Moru koji se prepuste. Šta trebamo? Ne trebamo sve je Tu. Da, upravo, mi trebamo ne trebati, jer prethodno trebali smo. Sve je Tu, a mi još nismo. Periferno je i nije neki Centar. Tačka nije, jeste ovaj život KRUG. I opet Tačka. 

Mi obratno zvali smo se čak realnost. A uglavnom oDVOJEnost. Mi zovemo sebe Ličnost, a i jeste neka sličnost.  

Nema čovjek baš vremena, al’ sav pliva po vremenu i dodaje. Šta dodati Bezvremenom? Je li čovjek smrtnik ili nešto već zaboravljeno? 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment