Thursday, 15 December 2016

Šaman


Neka vrsta umjetnika, religijska praksa čudaka, doktora Duše, Učitelja ili Mudraca, Pjesnika, Sveštenika, Poglavice, vrača, Šaman - koji zna, uz dar bogova ili prokletstvo? Eksperti su u svojoj kulturi znaju cijelu gramatiku uma. Gramma je slovo. Šaman se sprema postepeno ezoterijski i intuitivno. Obnova je sebe i služba zajednici. Ove ljude je teško ubiti na bilo koji poznati način, a oni, dovoljno je, samo zamahnu rukom i ...

Urođeno i nasljedno, izbor više sile je zov. Na poziv Duha prepušta se, inicira kroz ekstatičnost, i kroz snove silaze u donji svijet. Njih Duhovi štite, javljaju se kroz oblike životinja, s njima gavran je i vuk, orao, medvjed, pas, i drugi. 

Oni se uče, ne javno, u tajnosti. Dobijaju novo ime, jer hoće da Vide. Nakon kraće obuke nastavljaju sasvim sami. I mrtvi su u vezi s živim, i proganjane životinje. 

Znaju da Duše su plijen demona i čarobnjaka, šaman tu leti nekažnjeno, jer on zna i ima snagu ratnika. Izvodi pokrete za uzdizanje k Nebu, videći budućnost daje dijagnozu i rješenje dolazećeg. Nakon odsustva se vraća i iscrpljen. U donje svjetove uglavnom idu tamniji šamani. Bubanj, perika, maska, ogrtač, kapa, ogledala, i drugi su rekviziti. Vatra i voda. 

Put čovjeku do sopstva bio jeste, više nije poželjan društvu. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment