Saturday, 10 December 2016

Suprotan smjer


Od mozga je srce starije, kažu. I mnogo toga. Sve govori. Budan život je meditativan, a ne misli. Sve što radi, sa Sviješću je. Zar misliti ružne stvari? Prođe vrijeme. Ono jeste iluzija, ali stvarna i potrebna. Osvješćuje. Raj je ovdje i pakao, isto. Ima Prolaženje. Metanoia, Mudrost filosofska je uz preobražaj. Nije to memorisanje. Sad procvjetaj. Kakva žalost i gunđanje, taman smrt da naiđe budi spreman. Uvijek nešto nepoznato razigrava, a čuđenje spaja uvijek s Dubinama. Put svoj treba osjećati. Stvarnost nije kad si drugi, ali jeste uspavanost. Zrelost budi. 

Zar raditi prema spolja, k'o mašina, buka, pritisak, toplota, bol, sve drugo. Život teče baš suprotno. Sve zračenje, sama štetnost i nasilje promašuje. Sve što silom se pokreće je bolesno. Mijenjaj sebe. Ka unutra sa stvarima. Implozivno. Energizuje se sama priroda kad ne smetamo, spiralno je ka unutra. Obalu je sagradio usred toka rijeke Viktor Schauberger. Voda, voda.

Mehanički mašinama priroda se maltretira. I tretira. Bitna jeste i misao. Misao je dobra, ali nije komfor. Istina je. I čisota, unutrašnja i spoljašnja. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment