Sunday, 4 December 2016

Teosofsko društvo - Madam Blavatska


1888. Madam Blavatska iznosi Tajnu doktrinu. Prije tog je Razotkrivena Izida. Hinduizam, ezoterijski budizam sred Londona, Vede. Obnavlja se staro Znanje filosofski, a naučno. Panteizam. Doći će i Rudolf Štajner. No, svijet se svemu izruguje. Svi vjernici ne vjeruju. Priča je o drevnom svijetu. Antika, Vede (Vidje). 

Mora čovjek razlučiti mišlju, rječju i djelima. Šta će njemu bezbroj želja ma, nijedna ne treba mu kad sudbinu svoju prati, ali ona nije krajnja. Mora čovjek da se vlada, i da Voli. Ne pretjeruj. Ne prerano, sve će doći. Ne požuruj. Ne nagoni. Govorom se ne pokazuj, ‘nako malo. Više Ćuti. Jeste teško. 

Zemlja Kema (Egipat) i Atlantida. Ima toga u Vedama,  u knjigama egipatskim, tibetanskim uznošenja. Knjige mrtvih, tek tad živih. Avatari. Učitelji. I Majstori. Lučonoše. Logos sam. I demijurg. Bog. Pojmovno, ko to zna?  

Konkretni je niži um i analiza, apstraktnije sintetički ide Viši - ulazi u nov kvalitet.  

Svijest Buđenja. Što je Gore il’ Unutra biće dolje pokazano. Svijest je izvan ovog tijela. Čovjek nije još postao. Zaostao. Čovjek biće. Misli stižu niotkuda, mnogo tuđih. Treba stvari razaznati. Ima Put.

Proglasiće OTO indijsko dijete Krišnamurtija reinkarnacijom Hrista. Tad odlazi od njih Štajner (osniva Antroposofsko društvo). Otići će i Krišnamurti.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment