Sunday, 4 December 2016

Teurgija


K'o muzika - gledanje Iznad. Teurgija, sila veća od čovjeka, starogrčki ljudsko i Božansko jeste djelovanje, stvaralaštvo i sloboda, kao Boga, sama riječ to kazuje. Jeste individualno. Nije prosto to magija. Umjetničko. Smjeli proboj ka Ljepoti. Taman da je akademsko. Kulturno je, istorijsko i povijesno. Ove sile hrle Jednom. Nije stanje to obijesno. Tehnika je pomućenje. Djelovanje je vrhovnih Zakon to i ne mora biti neko baš magijsko upiranje. Ne ići od samog sebe jer dovoljno utekli smo. Vidovnjaci su teurzi. Pomalo i čarobnjaci. Imaju ti koji znaju da postoji čisti Um, Nus, Noe arhe je spasitelj. Muzika je i brojevi. Ne stvarstveno. Ni strastveno. Kao Proklo, akademac je platonski. Muzika struktura svijeta, tačka je jedinstvo neko nadbivstveno, brojevi nadsmisaoni. Ako kiša i zatreba Proklo ju je dozvat' mog'o. Teurgija, gnosticizam. I hrišćanstvo. Sada radi to nauka, sve zajedno magijsko je pomjeranje. Bogo-čovjek, čovjeko-Bog. Nije Bog baš radikalan kao onaj ko zaluta, kao čovjek iz ,,okreta“.

Riječ je moćna. I misao. Volja tek. Postoje i tajna društva, bratstva, sestrinstva i razne tajne službe državama. Krhak svijet je. 

Sposoban i nije koji preživljava, istina je, drugi cilj je. Koji niskost prevladava, ko uzlazi sebi Višem sposoban je. Ah, tehnika? Neka i nje. Nebitna je po stvarima no, drukčije kad se gleda jeste bitna. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment