Thursday, 1 December 2016

Uspenski - Pjotr Demjanovič


Mi nismo isti svakoga dana, kaže Uspenski. Za njega je Sudbina mnogo bolja nego slučaj, ali pod zakon Sudbine ne podpadamo sve dok smo obični ljudi. Metafizičar je, matematičar pa i fizičar Uspenski. U Moskvi sreće Gurđijeva 1915. godine kad počinje s metodama razvoja ljudske svijesti po uzoru na učitelja, biva njegova desna ruka u propagiranju te vrste mističnog učenja. U Petrogradu živi i drži predavanja od 1917. godine. 

„Tek kada shvatimo da nas život nigdje ne vodi, tad za nas taj isti život počne dobijati smisao.“ Uspenski

,,Sadašnjim nazivamo trenutak prelaza budućeg u prošlo, taj trenutak prelaza iz jednog nepostojanja u drugo, i samo u tom kratkom trenutku pojava za nas zbiljski postoji; prije toga je postojala u mogućnosti, a poslije toga će postojati u sjećanju. Taj kratki trenutak je fikcija, i on nema dimenzije. Mi možemo reći da sadašnjost ne postoji, nju nikad ne možemo uhvatiti, a ono što smo uhvatili uvijek je prošlo". (Tertium Organum)

On putuje po Evropi, Egiptu, Orijentu u potrazi za čudesnim. Njegovo djelo Tertium Organum je izazvalo veliki interes, zbog čega je pozvan da posjeti Englesku, i u Londonu je Uspenski (Ouspensky) (1878-1947) radio do 1940. godine. Ovo djelo je nazvao trećim kanonom mišljenja, ili logikom budućnosti. U Londonu je ‘21. g. počeo seriju predavanja koja su dovela do formiranja grupe učenika zainteresovane za Gurđijevljeve metode. Saradnju sa Gurđijevim je zatim prekinuo, i o njegovom učenju piše djelo nazvano ,,Fragmenti nepoznatog učenja”, štampano posthumno ‘47. godine pod nazivom ,,U potrazi za čudesnim”. Piše takođe i: Novi model univerzuma, Četvrti put, Razgovori sa đavolom, Čudan život Ivana Osokina.

Postoji tzv. ezoterijski krug čovječanstva, evolucija i preobražaj ljudske prirode poput ideje o ,,natčovjeku", tri su dimenzije prostora i tri dimenzije vremena u ovom.

,,Četvrti put” je ezoterična dimenzija stvarnosti, nešto što postoji, ali ne i očigledno, ono što je pronašao, kako je to sam tvrdio, Gurđijev. 

Uspenski reče: ,,Sad mogu vidjeti njihova lica, njihove oči: oni su bili uspavani, nisu bili tu, njima je nedostajao njihov unutrašnji centar; on nije bio tu - rekao je Gurđijevu - i više ne želim da dolazim ovdje. Šta se dogodilo sa ovim gradom? Svi mi izgledaju pospano, drogirano?" 

Gurđijev mu odgovori: ,,Ništa se nije dogodilo sa ovim gradom. Sa tobom se nešto dogodilo. Ti si bio drogiran, a grad je ostao isti, to je isti grad kojim si se kretao prije tri mjeseca. Nisi mogao uočiti da su ljudi uspavani jer si i ti bio uspavan. Sada to sve možeš da vidiš jer si postigao određeni kvalitet svijesti ... Ovo se događa svima. Ako se možeš prisjetiti sebe, spoznaćeš da se niko ne trudi prisjetiti sebe i zato se i ponašaju na taj način. Čitav svijet je uspavan … Za pet ili šest sekundi ćeš osjetiti da si već zaboravio da se sjećaš sebe. Iznenada ćeš otkriti kako su mnoge sekunde u međuvremenu prošle, a ti se nisi sjetio da si tu. Čak je veliko čudo sjetiti se toga i za jedan minut, a ako se toga možeš bez prestanka prisjećati tokom jednog minuta, onda je to tehnika za tebe. To tad treba da koristiš, i kroz tu tehniku ćeš biti u mogućnosti otići iza snova i spoznati da su snovi samo snovi ... Ako ,,jesi", onda je sva stvarnost ovog svijeta samo san, a ako ,,nisi", onda snovi postaju java, živiš u snu.”

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment