Saturday, 10 December 2016

Vimane


U Mahabharati, indijskom epu, nalaze se opisi ,,letećih gradova" koji su se sami mogli kretati i podizati visoko u nebo te spuštati na zemlju, s ogromnim vratima kroz koja su mogle uzlijetati i slijetati manje letjelice, zvane vimane. Opis asirskog ,,letećeg grada" iz Mahabharate glasi:

„Na povratku preda mnom se stvori predivan grad koji sebe sama pokreće, blještav i sjajan poput vatre i Sunca, prepun svega najljepšeg od dobara i prepun sreće, bez tuge i bolesti, lebdeći grad, blistav poput Sunca, kretao se uvijek u željenom smijeru, čas nestajao u njedrima Zemljinim, čas se skrivao u daljinama nebeskim, čas je dolazio sa strane, čas bi nestajao u vodu uronjen. I konačno strijele ga moje oštre razbiše u komadiće i ruševine tog grada asirskog na zemlju padoše.“ 

Vimāna, mitska letjelica iz drevnih indijskih tekstova upućuju na mogući visok stepen razvoja starih naroda koji su gospodarili i nebom, za neke je to samo mit. Veliki junački ep Ramajana sadrži oko 24 hiljade dvostiha s po 32 sloga podijeljenih u sedam knjiga, donosi vrlo detaljne opise vimana kao nebeskih kočija ili letjelica čije pogonske motore pokreće neka svijetla tečnost.

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment