Tuesday, 6 December 2016

Vrijeme ili zakašnjenje?


Svijest je ili zakrčenje? Težak svijet je. Sve razloge ima svoje. Linearno jeste pravo i krut neki sklop mentalni. Je li vrijeme sasvim pravo ili krug je? Pitamo se. Još kultura pa i ljudi, svi nameću. Ne znam šta je? Kompresija, pritisak je. Dnevna svijest, kontinuitet. Ima nešto i skriveno. Već viđeno ponekad je. I sudbina. Slika svijeta. Svijet je slika, primjedba je hajdegerska. Zato čovjek vidi čuda. 

Toj sudbini treba prići. ,,Već viđeno“ - jeste svijesti zakašnjenje. Dublje, makar i podsvjesno, postojimo. Šta je svjetlo, šta je tama? I svijest sama. Ima razvoj, osvješćenje od maske je do Suštine, do bistrine postojanja sve Istine. 

I danas je svijet totema vaspitanje elektronsko, grupna svijest je k'o nekada. Nije razvoj. Mi biramo ponuđeno, demokratski. Sve je isto. Da Božanski je oduvijek čovjek je zaboravio. Sloboda je, da, za Boga. Više sopstvo nije buka. 

Iznutra je i vanjsko je okruženje. Korijen zasut, preko njeg' utemeljenje je predstava. Mišljenje je samo mnijenje, život s ovim tavorenje. 

Istorija priča malo mi govori samo ratnim datumima. Vratim se do Tukidida.  

Misliš Vječnost ide pravo? Iščeznuće čovjek izvan linearnog i imati probražaj, bilo kada, asinhrono. Filosofski - metanoia. No, ne ide to bez Boga. 

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment