Saturday, 10 December 2016

Zemlja čuda


Vrijeme zalud k'o da ide Sebe ili nekog drugog kada tražiš nemoj džaba ni bježati društvo trebaš, a katkada zagrliti i samoću. Počinjemo od mišljenja. Sopstvo tražim bačeno u mrak je mrkli, a drušvo me vabi samo kao ego, djeluje mi na to uvijek nekako baš periferno i gomila. Ja i društvo. Rulja. Sve političari. Sluga mnogo se gura za gospodara, ali džaba povraćamo svijet za van, a opet sve Unutra. Isfrustriran objektima čovjek mijenja predmete za neke druge: A, B, C ... svejedno je. Nesvjesno isfrustrirani. Pogođeni nema Centra, nedodirljiv još je ludi šeširdžija.

Kad mijenjati smjer? Frustriran budi zato samim sobom. Udaraju u granice, perifernoga sve boli na granici nisi Svetac. Putovanje već počinje pa, okrećem oči ove ka unutra. Nije kriva DNK sve, nije ni Bog, ni traume naše nisu iz djetinjstva. Ja sam taj. Da, Lično i personalno, Suštinom i maskom. Pa, iz mišljenja u ne-misao kako ući? Drukčije se ide ako ko osjeća. U svijetu Alisinom mnogo čuda sve moguće, život teče. Mi jesmo l' u mrtvom svijetu? O Vrhovnom ne pitaj me, nema ime, tu zalazi ne-mišljenje. A napeti mislioci!? Napor treba, prije Neba. Kad oslabe barijere sve unutra što je biće izbačeno van i svijet poteći će sav pjesniku, i ubici, pijanome, i mistiku, i mudracu u naručje ... kako kome.

Šta u sebi nosiš vani iznosićeš sebi pred nos i kretati se kroz snove. Budne snove. I glupo je da te bije neka prošlost. Čovjek krcat oblacima je mišljenja, osjećanja, pustih želja. No, fora je biti svjestan i bez misli, sa dva pola objedinjen, unutra i van, sve isto. Od toga trenutka svijet Vrhovno je, ostaje. Istina je transcendentna svud trenutno je iskustvo, empirija nije jeste događanje. Čista Volja. Suprotnosti nema usred ovog Uma, ima Dobra Boga kada zaboraviš. Kao Buda, Božansko je bez napora STANJE, a On je bezbožan. Nije ovo baš mislivo. Prazan Um tek vidi, puni Um još stvara, jesmo u snovima. Svjedočenje je neum i ne-mišljenje, prošlost odbačena.  

Letindor (www.letindor.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment